logo
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Kültür - Sanat
  • Yaşam
  • Teknoloji
  • Spor

Soru işaretleri olsa da güç yerinde

Soru işaretleri olsa da güç yerinde

Tarih : 02/02/2024

Yine mi bölgesel Bankacılık..ABD’de, KBW Bölgesel Bankacılık endeksinin önceki günkü %6'lık düşüşün ardından dün de %2 geriledi. New York Community Bancorp'un ardından bölgesel kredi verenlerin sağlığına ilişkin endişeler yeniden su yüzüne çıktı, ticari gayrimenkul portföyünde stres arttı. Bu, hisse senedi piyasasındaki hissiyat için bir miktar daha ters rüzgar sağlıyor. Ancak Fed için bu aşamada onları yönlendirecek veya politika eylemine zorlayacak bir endişenin henüz yok.

İşsizlik başvurularındaki sürpriz sıçrama ve zayıf özel istihdam raporunun ardından yatırımcılar bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerini odaklandı. Genel konsensüs, ABD ekonomisinin Ocak ayında 180K yeni iş eklemesi, işsizlik oranının ise %3,7'den %3,8'e çıkmasını yönünde. Her ne kadar geçen gün Fed Başkanı Powell Mart ayı faiz indiriminin muhtemel olduğunu düşünmese de sonuçta veriler Fed'in ne zaman gevşemeye başlaması gerektiğini belirleyecek.

İstihdam bordrolarındaki aşağı yönlü bir veri, Mart ayı faiz indirimi beklentilerinin artmasında yeniden devreye girmesine neden olabilir. Piyasalar Mart ayında bir hamle ihtimalini hala yaklaşık %40 olarak görüyor, Mayıs ayında bir hamle ihtimali ise 34 baz puanda bulunuyor; bu da 25 baz puanlık bir %100 ihtimali ve 50 baz puanlık bir gevşeme ihtimalini ima ediyor. Piyasalar bu yıl hala oldukça büyük olan kesintiyi (yaklaşık 145 baz puan ) fiyatlamaya devam ediyor.

Tahvil getirileri yılın en düşüğünde… ABD bankaları üzerindeki yenilenen tedirginliklerin yansımasıyla, ABD Hazine tahvili getirileri bu yılın en düşük seviyesine geriledi. Uzun vadeli Hazine getirileri 10 baz puan düşüşle %3,817'ye kadar düştükten sonra %3,8802'de kalırken, iki yıllık faize duyarlı getiriler bir gecede 4 baz puan düşüşle %4,134'e düşerek %4,204'te sabit kaldı.

Getirilerdeki düşüş, dolar endeksine de baskı yaptı ve %0,5 düşüşle 103,02 seviyesinde kalmasına destek verdi.

Euro, euro bölgesindeki temel fiyat baskılarının hala güçlü olduğunu gösteren verilerin ardından % 0,5 artış göstererek 1,0878 dolarda yükseldi.

ABD endeksleri yine teknoloji hisseleri önderliğinde yükselişine devam ediyor. Meta ve Amazon'un sonuçlarının beklentileri aşması ve sırasıyla %15 ve %7 oranında artış göstererek yatırımcıları etkilemesine karşın Apple’ın karlılık olarak yine iyi sonuçlar getirmesine rağmen Çin'deki satışlarında %13'lük bir düşüş olması hisse de de %3’lük gerilemeye neden oldu. Fakat endekslerdeki olumlu trendi kesemedi. Nasdaq vadeli işlemleri %1, S&P 500 vadeli işlemleri %0,6 yükseldi.

Asya pozitif… Asya'da MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1 artışla haftalık kazancı %1,7'ye getirdi. Hong Kong Hang Seng endeksi ve Çin'in bluechips'i %1,5 arttı.

Petrolde asılsız haberler sonrası istikrar… Petrol fiyatları, OPEC+'nın İsrail ile Hamas arasındaki asılsız ateşkes raporlarının tetiklediği ve %2’lik düşüşe neden olduğu haber akışının ardından, iki OPEC+ kaynağının, grubun petrol üretim politikasını değiştirmediğini ve ilk çeyrek için gönüllü petrol üretimi kesintilerinin uzatılıp uzatılmayacağına Mart ayında karar vereceğini söylemeleri ile Brent ham vadeli işlemleri %0,6 artışla 79,20 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri de %0,5 artışla 74,22 dolara ulaştı.

ABD Merkez Bankası'nın gecelik gösterge faiz oranını %5,25-5,50 aralığında tutma kararı ve Başkan Jerome Powell'ın faiz oranlarının zirve yaptığını ve önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini söyleyen yorumları da genel anlamda petrol fiyatlarına destek oldu. Çünkü; düşük faiz oranları tüketici borçlanma maliyetlerini düşürecek ve bu da ekonomik büyümeyi ve petrol talebini artırabilecektir.

Manşette öne çıkanlar

JPMorgan’a göre, bölgesel bankacılık endişeleri ve Cuma günü yumuşak bir istihdam raporu potansiyeline işaret eden veriler nedeniyle bu hafta tahvillerin yükselmesinin ardından yatırımcılar beş yıllık Hazine tahvillerinde karlarını realize etmeliler.

ABD’de ISM imalat sanayi PMI verisi Ocak’ta bir önceki aya kıyasla 49,1'e yükselerek Ekim 2022'den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Piyasa beklentileri verinin bu dönemde 47,2 değerini alması yönündeydi. İmalat sektöründeki daralmanın devam ettiğini gösteren endeks, geçen yıl Aralık’ta da 47,1 olarak kaydedilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredi faizlerindeki gerileme devam ederek yüzde 60,7 olarak kaydedildi. Tüketici kredi faizi bir önceki hafta 61,9 olarak izlenmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 26 Ocak haftasında yüzde 1,76'lık düşüş kaydetti. Kur korumalı mevduat (KKM) toplamından net çıkış 44,1 milyar lira ile iki haftanın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri'ni yayınladı. Buna göre yurt dışında yerleşik kişiler, 26 Ocak haftasında net 62,5 milyon dolarlık hisse senedi ve 3,7 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senedi (ŞBS) aldı, 51,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı.

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 27 Ocak ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 9 bin kişi artarak 224 bine yükseldi. Yükselişini ikinci haftaya taşıyan ve piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen başvuru sayısının bu dönemde 212 bin olacağı öngörülüyordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 26 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 930 milyon dolar azalışla 137 milyar 161 milyon dolara geriledi. Brüt rezervlerdeki gerileme beş haftada 8,5 milyar doları buldu.

AKBNK-Akbank 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 66.496.235.000 TL (Önceki 60.025.707.000 TL )

NUHCM-Nuh Çimento 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 2.014.249.580 TL (Önceki 2.086.618.104 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Teknoloji

Türk Telekom’dan yeni mobil abonelere özel akıllı ..

01/07/2025
Türk Telekom’dan yeni mobil abonelere özel akıllı ..

GoWit'te üst düzey atama

01/07/2025
GoWit'te üst düzey atama

Çin'de 5G-A kullanıcı sayısı 10 milyona ulaştı..

01/07/2025
Çin'de 5G-A kullanıcı sayısı 10 milyona ulaştı..

Huawei ve sektör ortakları 5G deneyiminden para ka..

01/07/2025
Huawei ve sektör ortakları 5G deneyiminden para ka..

GHOST platformunun başvuruları başladı

30/06/2025
GHOST platformunun başvuruları başladı

Spor

Rizeli judoculardan Türkiye Şampiyonası’nda başarı..

01/07/2025
Rizeli judoculardan Türkiye Şampiyonası’nda başarı..

Ümraniye Belediyesi'nden okçuluk kursu

01/07/2025
Ümraniye Belediyesi'nden okçuluk kursu

Sapanca Belediyesi yüzücülerinden derece

01/07/2025
Sapanca Belediyesi yüzücülerinden derece

Çorlu'dan milli takıma 3 sporcu

01/07/2025
Çorlu'dan milli takıma 3 sporcu

Mamak Belediyesi Spor Futbol Takımı, 1. Lig Amatör..

01/07/2025
Mamak Belediyesi Spor Futbol Takımı, 1. Lig Amatör..

© Copyright 2025 zeyilname.com Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı

  • Künye
  • İletişim