L'Oréal Türkiye ve UNESCO, 2019’un bilim kadınlarını açıkladı

loral-turkiye-ve-unesco-2019un-bilim-kadinlarini-acikladi-13091903

L'Oréal Türkiye ve UNESCO, 2019’un bilim kadınlarını açıkladı

Güzellik sektörünün lider şirketi L'Oréal’in UNESCO iş birliği ile devam ettirdiği ‘Bilim Kadınları İçin’ programında Türkiye’den ödül almaya hak kazanan 2019’un bilim kadınları belirlendi. “Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri” alanında seçilen 6 genç bilim kadınının her birine, araştırmalarında kullanmak üzere 75 Bin TL burs veriliyor.

L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile iş birliği içinde yürüttüğü “Bilim Kadınları İçin” programında her yıl, Türkiye’den 6 bilim kadını ödüle layık görülüyor ve bu bilim kadınlarının her biri, araştırmalarına kaynak olması amacıyla 75.000 TL ödül ile destekleniyor. Kazananları belirleyen bağımsız jüri ayrıca her yıl, bu 6 bilim kadınından birini “Bilim Kadınları İçin” programının “Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü” için aday gösteriyor. L'Oréal Türkiye’den 75 Bin TL burs kazanan bilim kadınları, her yıl olduğu gibi bu yıl da akademik özgeçmişleri, projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, bilimsel yeniliği ve sürdürülebilirliği gibi kriterler göz önüne alınarak, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu bağımsız jürisi tarafından seçildi.

Mesane kanserinden kornea tedavisine uzanan bilimsel çalışmalar ödüllendirildi

Her yıl olduğu gibi 2019 yılı bilim kadınları da son derece kapsamlı ve özel çalışmalarıyla jüriyi etkilemeyi başardı. Meme kanserine özgü erken teşhis, damar sertliği hastalığı için ilaç taşıma sistemi geliştirilmesi, Behçet Hastalığında görülen cilt lezyonlarının oluşumunda önemli rol oynayan bağışıklık hücrelerinin tanımlanması, kornea yüzey hastalıklarının tedavisine özel nanoteknolojik kontakt lensler geliştirilmesi, mesane kanserinde mutasyona uğrayan genetik faktörlerin araştırılması ve sürdürülebilir biyodizel üretimi ile atık su arıtımı gibi konularda çalışmalar yapan 6 Bilim Kadını, kapsamlı ve gelecek vaad eden çalışmaları için ödüllendirildi.

Malzeme bilimlerinde kazanan bilim kadınları

Doç. Dr. Aydan DAĞ

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi

Dr. Bilge GÜVENÇ TUNA

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Dr. Zöhre KURT

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yaşam bilimlerinde kazanan bilim kadınları

Dr. Gamze DERELİ CAN

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Dr. Seçil VURAL

Koç Üniversitesi Hastanesi, Dermatoloji Bölümü

Dr. Serap ERKEK

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Biyotıp ve Genom Merkezi Öğretim Üyesi

“Bilim Kadınları İçin” programına en çok destek veren 5. ülke olan L’Oréal Türkiye,17 yılda 102 bilim kadınına burs verdi.

L'Oréal Vakfı, global olarak 21 yıldır UNESCO iş birliğiyle bilimsel araştırma yapan bilim kadınlarının sayısını artırmayı teşvik eden çalışmalar yürütüyor. Programın uluslararası ayağında her kıtadan 1 Üstün Bilim Kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını ödüllendiriliyor. Ayrıca her yıl 15 seçkin bilim kadınına da Uluslararası Yükselen Yetenek ödülü veriliyor. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor. Bilim Kadınları İçin programına dünyada en çok destek veren 5. ülke olan L’Oréal Türkiye, bu yıl programın 17. yılını geride bıraktı. Bu süreçte 102 bilim kadınına burs desteği verildi. Bu isimlerden Profesör Ayşe Erzan Uluslararası Üstün Bilim Kadını, Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ, Doç. Dr. Duygu Sağ ve Doç. Dr. Bilge Demirköz ise Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü aldılar.

2019’un bilim kadınları ile ilgili olarak L'Oreal Türkiye Genel Müdürü Laurent Duffier; “Dünya çok hızlı değişiyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde bilim; global anlamda sağlık, hijyen, gıda, su ve enerji kullanımı, okyanus ve ekosistem güvenliği, iklim değişikliği gibi “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ile mücadele edilmesi anlamında çok daha önemli olacak. L'Oréal olarak; 21 yıl önce dünya çapında hayata geçirdiğimiz “Bilimde Kadınlar İçin” programı ile üzerimize düşen sorumluluğu aldık. Uzun vadeli iş ortağımız UNESCO ile bilimsel disiplinlerde cinsiyet dengesi konusunda yarının sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapıyoruz. Daha fazla bilime, teknolojiye ve yeniliğe ve daha fazla bilim insanına ihtiyacımız var ve bilim kadınlarının potansiyelini kaybetmeyi göze alamayız. Bilimde temsil edilmeyen nüfusun yarısının yeteneklerini ve becerilerini göz ardı edemeyiz. “Bilim Kadınları İçin” programı bu anlamda bizim için son derece kıymetli ve gururla sürdürmeye devam edeceğiz. 2019 yılı Bilim Kadınlarını, başarılı projeleri için içtenlikle tebrik ediyorum.” Diye konuştu.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ise şunları söyledi: “UNESCO’nun küresel önceliklerinden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramının Doğa Bilimleri Sektörü kapsamındaki en güçlü örneklerinden birini UNESCO ve L’Oréal Vakfı arasındaki iş birliği oluşturmaktadır. Bu kapsamda 20 yılı aşkın süredir uluslararası platformda yürütülmekte olan "Bilim Kadınları İçin" programının ülkemizdeki uzantısı UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve L’Oréal Türkiye iş birliğinde 2013 yılından beri başarıyla yürütülmektedir. L’Oréal-UNESCO Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları ulusal programı çerçevesinde bilimsel değerlendirme süreçlerinde görev alan bilim insanlarına ve program ortağımız L’Oréal Türkiye'ye iş birlikleri için teşekkür ediyorum. Burs almaya hak kazananları gönülden kutluyor ve gelecekte de başarılarının devamını diliyorum.”