ANALİZ – FED faizi yüzde 0.25 düşürdü ancak yeni indirim için sinyal vermedi

analiz--fed-faizi-yuzde-0.25-dusurdu-ancak-yeni-indirim-icin-sinyal-vermedi-19091901

ANALİZ – FED faizi yüzde 0.25 düşürdü ancak yeni indirim için sinyal vermedi

ABD Merkez Bankası (FED) beklenildiği gibi faiz oranlarını 25 baz puan düşürdü. İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonunda, gösterge gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 0.25 puan aşağı çekilerek yüzde 1.75-2.00 aralığına indirildiği açıklandı.

FED küresel ticari sürtüşmeler ve Beyaz Saray'dan daha fazla ve hızlı indirim çağrılarına rağmen, faiz konusunda bu noktada durabileceği yolunda sinyaller verdi. Sürekli faiz indirimi çağrısı yapan ABD Başkanı Trump ise, FED Başkanı Jeremy Powell’ı “cesaret, sağduyu ve vizyon sahibi olmamakla” suçladı.

FED, Temmuz ayında 11 yılın ardından ilk faiz indirimi yapmıştı. Temmuz ayı sonunda faizlerde 0,25'lik indirime giden FED gösterge faiz oranını 2.00 - 2.25 aralığına çekmişti.

Karar 3'e karşı 7 oyla alındı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Kansas City Fed Başkanı Esther L. George ve Boston Fed Başkanı Eric S. Rosengren faizin yüzde 1.75-2.00 aralığına çekilmesine karşı çıktılar. Bullard, 50 baz puan faiz indiriminden yana olurken, George ve Rosengren faizin yüzde 2.00 – 2.25 aralığında kalmasından yönünde oy kullandı.

Faizde 25 baz puan indirim piyasalar tarafından bekleniyordu ancak FED üyelerinin yılın kalan bölümünde atılacak adım konusunda bölünmesi ve yeni faiz indirimi konusunda beklenenden çok daha az işaret vermesi hayal kırıklığı yarattı.

FED'in faiz oranı belirleme komitesinin medyan tahminine göre, faizlerin 2020'nin sonuna kadar aynı seviyede kalabileceği öngörülüyor. Oysa piyasalar 2020 sonuna kadar iki faiz indirimi daha bekliyordu.

Daha önce faiz oranlarını sıfır seviyesine ya da altına düşürme çağrısı yapan ABD Başkanı Donald Trump FED'in faiz kararının ardından yine sert tepki gösterdi. Trump, Twitter mesajında, FED Başkanı Jay Powell’ın yine başarısız olduğunu vurguladı ve “Ne cesaret, ne sağduyu ne de vizyon sahibi. Berbat bir iletişimci” dedi.

Hibya Haber Ajansı