Şirketler müşterilerini Plum. ile tanıyacak

Şirketler müşterilerini Plum. ile tanıyacak

Şirketler müşterilerini Plum. ile tanıyacak

Dijital dünyada doğrulanmamış kimlik kalmayacak

Thomson Reuters tarafından yapılan araştırmaya göre firmalar müşterilerini tanımak için yılda 60 ila 500 milyon dolar arasında bütçe ayırıyor. Bankaların %87'si için “müşterini tanı” uygulaması kritik öneme sahip.

TÜBİTAK BİLGEM tarafından düzenlenen ve İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen Blokzincir Çalıştay’ında blockzincir teknolojisi ve dijital kimlikler tartışıldı. Kamu ve özel sektörden alanlarında uzman isimlerle akademisyenler ve araştırmacıların da katıldığı organizasyonda, müşterini tanı (Know Your Costumer-KYC) süreçlerindeki problem ve karmaşıklıklara da çözüm getiren Plum. hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Bir milyardan fazla insanın yasal olarak tanınan bir kimliği yok

Dijital dönüşümünün yaygınlaştığı günümüzde daha fazla insan ve işletme çevrimiçi etkileşime giriyor. Bu etkileşimin merkezinde ise dijital kimlikler mevcut. Yaklaşık 7,7 milyar olan dünya nüfusunun yüzde 50'si internet erişimine sahip. Dünya Bankası verilerine göre, bir milyardan fazla insanın yasal olarak tanınan bir kimliği bulunmuyor.

Şirketler müşterini tanıma sürecinde %13'lük bir kayıp yaşıyor

Çalıştay’da “Plum: Dijital Kimliğin Ötesinde Blokzincir ve E-imza” başlığı ile katılımcılara bilgi veren E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Günümüzde her projenin ilk aşaması, müşteri tanıma süreci ile ilgili. Kurumlar, müşteri tanıma sistemlerinde verileri standardize etmek, veri güvenliğini sağlamak ve dijital dünyada gerçek kişilere ulaşmak istiyor. Karmaşık ve riskli operasyon süreçlerinden kaçınıp müşteri deneyimini optimize etmeyi hedefliyorlar. Müşteriler ise hizmet talep ettikleri kurumun sadece ilgili hizmet için gerekli olan bilgileri kurumla paylaşmayı talep ediyor. Bu paylaşımın da yine kendi kontrolünde gerçekleşmesini bekliyor.. Thomas Reuters tarafından yapılan araştırmaya göre, şirketlerin müşteri tanıma süreçlerinde yaşanan sorunlardan dolayı %13'lük bir müşteri kaybı söz konusu. Dijital dünyada kimliklerini yaratan kişilerin gerçek olup olmadığının belirlenmesi, gerektiğinde bu kişilerin kayıtlarının yasal kanıt olarak kullanılabilmesi gerekiyor. Ayrıca kimlik bilgileri gerçek olsa bile bu bilgileri kimlik sahibinin gönderip göndermediği bilinmiyor. Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak Plum.’ıhizmete sunduk.” açıklamasında bulundu.

Bankaların KYC maliyeti 60 ila 500 milyon dolar arasında

Plum.'ın yasal olarak geçerli elektronik sertifikayı kullandığını, açık anahtar yapısını kullanan farklı güvenlik seviyelerinde doğrulanmış alt kimlikler barındırdığını aktaran Orhun, “PLUM çözümünde Blockzincir üzerinden dijital kimliğin kesin olarak teyit edilebileceği bir teknolojiyi hayata geçirdik. Blockzincir sistemine yeni bir mimari katman olarak e-imza ve e-imzalara ait nitelikli sertifikalardaki kimlik özelliğini ekledik. Plum. ile kimlik beyanı prosedürlerini ortadan kaldırıyoruz. Böylece oluşturulan dijital kimlikler güvenli bir şekilde kanıtlanabiliyor, tanınabiliyor. Böylece müşteri tanımada süreçlerindeki zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bankaların KYC maliyetleri yılda ortalama 500 milyon dolara varabiliyor.” dedi.

Kişisel veriler kontrol altında

Plum. diğer KYC uygulamalarından e-imza sayesinde yasal olarak kanıtlanabilir olması, kişisel beyan ile değil, güvenilir kurumlar tarafından doğrulanmış olması farklılıklarıyla ayrılıyor. Ayrıca kişisel verilerin korunmasını destekliyor. Türkiye’de 5070 sayılı kanun ile bütün sertifika sağlayıcılar ile uyumlu altyapıya sahip. Kullanıcılar Plum. çözümü sayesinde farklı kimlik doğrulama süreçlerine tabi olmadan işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu avantaj hem müşteri deneyimi hem de maliyet açısından kurumlara ve bireylere fayda olarak yansıyor. Plum., sadece Türkiye’de değil, yakında Avrupa Birliği Elektronik İmza Regülasyonuna (eIDAS) uyumlu olarak AB ülkelerinde de kullanılabilecek.Avrupa merkezli kurulan Plum. Technologies B.V., tüm Avrupa’da da kişilerin kimliklerini dijital ortamda ispat etmelerini sağlayacak.

 

Kaynak:Refleks İletişim ve Danışmanlık