ABdestekli Horizon2020 PolynSPIRE projesinin üçüncü buluşmasında Kordsa’ya Ziyaret

abdestekli-horizon2020-polynspire-projesinin-ucuncu-bulusmasinda-kordsaya-ziyaret-09101902

ABdestekli Horizon2020 PolynSPIRE projesinin üçüncü buluşmasında Kordsa’ya Ziyaret

Lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri iş kollarında faaliyetlerini yürüten Kordsa, 2018 yılında açık inovasyon anlayışı ile Avrupa Birliği destekli Horizon 2020 programı kapsamında plastik geri dönüşümü için inovatif teknolojiler sunmayı amaçlayan PolynSPIRE projesine dahil oldu. Proje, Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmeyi, üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmeyi ve geliştirmeyi hedefliyor. Kordsa ev sahipliğinde Mayıs ayında gerçekleşen ikinci toplantının ardından, Enerji Kaynakları ve Tüketimi Araştırma Merkezi CIRCE’nin koordinatörlüğünde gerçekleşen projenin üçüncü toplantısına bu kez ev sahipliğini projenin Dissemination İş Paketi Lideri olan ve TİM’e bağlı çalışan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) yaptı.

2-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen toplantıya 11 ülkeden Arkema, Novamont, Repsol gibi Avrupa kimya sektörünün önemli aktörlerinin de aralarında yer aldığı 22 proje ortağı katıldı. Toplantı hazırlıkları için Kordsa, ev sahibi İKMİB ile çalışmaları birlikte yürüttü. 3 gün devam edecek etkinliğin son günü Kordsa’nın İzmit tesisi ziyaret edildi.

48 aylık süreçte PolynSPIRE projesi ile 60 kiloton plastik atığın geri dönüşümünün sağlanması, 300 kiloton eşdeğerinde CO2 emisyonunun azaltılması ve 70 kiloton petrol eşdeğerinde fosil yakıtın korunması bekleniyor. 20 yıl içerisinde hedeflenen etkiler ise yıllık 4.5 milyonton atığın işlem görmesi, 45 milyonton eşdeğerinde CO2 emisyonunun azaltılması ve 10 milyonton petrol eşdeğerinde fosil yakıtın kurtarılması.Açılış toplantısı 25 Eylül 2018’de Brüksel’de Alman Araştırma Şirketlerinin Avrupa İrtibat Bürosu olan KoWi

’degerçekleştirilen projenin ikinci buluşmasının organizasyonunu İKMİB üstlenmiş ve 2 günlük buluşma Mayıs ayında Kordsa ev sahipliğinde Kordsa’nın İzmit tesislerinde gerçekleşmişti.

PolynSPIRE Projesi Hakkında:

Avrupa Birliği destekli Horizon2020 kapsamında yer alan PolynSPIRE projesi, verimli ve sürdürülebilir plastik geri dönüşümü için yenilikçi teknolojiler geliştirmeye yönelik bir proje. Enerji Kaynakları ve Tüketimi Araştırma Merkezi CIRCE’nin koordinatörlüğünde gerçekleşen ve yaklaşık 10 milyon euro bütçesi olan PolynSPIRE projesinin 11 ülkeden toplam 22 proje ortağı bulunuyor. Projenin 4 yıl içinde tamamlanması ve TRL7 seviyesini kapsayan 3 farklı inovasyona imza atması hedefleniyor. Bunlardan ilki mikrodalgalar ve akıllı manyetik katalizörler yardımıyla plastiklerin kimyasal geri dönüşümü. Hedeflenen ikinci inovasyon mekanik olarak geri dönüşüm kalitesini arttırmak üzerine odaklanıyor. Bu iki inovasyon ile polyester, poliamid ve poliüretan üretimi için fosil yakıt tüketiminin ortalama %33 oranında azaltılması hedefleniyor. Projenin üçüncü çıktısı olarak düşük kaliteli plastik atıkların çelik endüstrisinde plastiklerin karbon kaynağı olarak değerlendirilmesi ile elektrik ark ocaklarında fosil karbon kaynaklarının yaklaşık %80 oranında azaltılması bekleniyor.

Proje ortakları:

Enerji Kaynakları ve Tüketimi Araştırma Merkezi CIRCE’nin koordinatörlüğünde gerçekleşen projenin ortakları araştırma kuruluşları, akademik kuruluşlar, devlet kurumları, sanayi kuruluşları ile küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor:

İspanya’dan Repsol Quimica, Nurel, Aitiip ve Bada, Fransa’dan Arkema, İtalya’dan Novamont, Feno, Idealservice ve Csm Spa, Türkiye’den Kordsa ve IKMIB, Hollanda’dan Ioniqa ve TU/E, Slovenya’dan Nic ve CPPE D.O.O., Almanya’dan FM, İngiltere’den Maier UK, Çek Cumhuriyeti’nden HTT ENG, Danimarka’dan DS, Belçika’dan Eupc.

Kaynak:unite