100 Milyar Dolarlık Haber

100-milyar-dolarlik-haber-24091909

100 Milyar Dolarlık Haber

Dün Avrupa’dan gelen yavaşlama sinyalleri sonrasında Euro %0.2 değer kaybederken, gelişmekte olan ülke paraları da % 0.2 değer kaybetti. TL ise yatay kalmayı başararak relatifte iyi performe etti. Altın ons fiyatı % 0.7 yükselirken gümüş % 1.7 yükseldi. Petrol ise % 0.5 düştü.

BIST’te kısa vadeli göstergeler alım sinyali veriyor. Bankacılık Endeksinde 141 bin seviyesi önemli destek. Son 7 günde % 4.5 gerileyen banka endeksinde bu seviye 3 gündür tutuyor. Teknik olarak bu seviye stop olmak üzere bankalarda alım önerilebilir.

BDDK’nın 46 milyar TL krediyle ilgili hamlesinin ardından Moody's “Kredi Görünümü raporunda” takipteki kredilerin yeniden sınıflandırmasının Türk bankalarının kredi notu açısından negatif olduğu, kârlılığı azaltacak varlık riskini ortaya çıkardığı ifade etti.

TCMB, cuma akşamı döviz mevduatlarındaki zorunlu karşılık oranını 4 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzre 100 baz puan artırmıştı. Dün de 4 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere TL zorunlu karşılıklar için faizi; % 10 kredi büyümesini geçemeyenler için sıfıra indirirken geçenler için % 10 olarak belirledi. Bu durumda kredi büyümesi yetersiz kalan bankaların; TL mevduatlarının %5’ine denk zorunlu karşılıkları faiz almayacakken döviz mevduatının % 15ine denk gelen zorunlu karşılıkları için % 1 faiz alacak. Kim bilir, TCMB’nin bir sonraki hamlesi, Avrupa Merkez Bankası gibi negatif faiz vermek olabilir.

BM'de dünkü İklim zirvesinde 66 ülke, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon salınımını 2050'ye kadar sıfıra indirme taahhüdünde bulundu. Bugün ise Liderler günü! ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da aralarında olduğu liderlerin konuşmaları olacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Genel Kurul’da yer alan hükümet başkanları onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak olan Erdoğan’ın, Trump’ın liderler onuruna düzenleyeceği akşam yemeğinde bulunması da öngörülüyor.

ABD'nin Türkiye’ye Serbest Ticaret Anlaşması önereceği haberi gündeme geldi. 100 milyar dolarlık hedef çerçevesinde olacak paket F35 için yeni teklifleri, çelikte vergi indirimini içeriyormuş. Haber üzerine akşamdan beri TL % 0.5 değer kazanarak 5.68e ulaştı. Ancak haber teyit edilmiş değil.

STRATEJI

100 bin seviyesinde destek bulan BIST 100 için 101,500 direnci önemli. Güne pozitif başlangıç bekleniyor.

Yunus KAYA

Araştırma Müdürü

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş