Fatura ödemeleri karşılanmalı

fatura-odemeleri-karsilanmali-16042005

Fatura ödemeleri karşılanmalı

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, koronavirüsle mücadele sırasında fatura ödemelerinin devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

Koçal, yazılı açıklamasında, koronavirüsle  mücadele çerçevesinde alınan ekonomik tedbirlere ilave olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen torba yasada, belediye meclislerine su faturalarını üç ay öteleme yetkisi verildiğini bildirdi.

''Tüketiciye evde kal diyoruz, ama hayat eve sığmıyor.'' ifadesini kullanan Koçal, şunları kaydetti:

''Koronavirüse karşı alınan tedbirler nedeniyle kapatılan işyerlerinde çalışan vatandaşlarımız işsiz kalmış, sigortalı olanlara ise sadaka verir gibi kısa çalışma ödeneği verilmekte, yeni meclisten geçecek olan torba yasayla da işten çıkartma yasaklanarak ücretsiz izne ayrılan çalışanlara günlük 39 TL ödeneceği belirtilmektedir. Peki sigortasız çalışan işçilerle gündelik çalışan işçilerimizin durumu ne olacak? Verilen rakamlar bir kişinin yaşaması için alması gereken temel gıdayı dahi almayacak durumdadır. Evde kalan vatandaşlarımız sadaka niyetine verilen parayla gelmeye başlayan yüksek faturalarını mı temel gıdaya mı kiraya mı yoksa faturalara mı ödeyecek? 83 milyon tüketicinin beklentisi su faturalarının veya diğer faturaların ötelenmesi değildir. Elektrik, su, doğalgaz ve haberleşme faturalarının koronavirüs nedeniyle oluşan mücbir sebep sonlanana kadar devlet tarafından ödenmesi, devamında ise KDV'nin sıfırlanmasıdır. TBMM'nin toplantılara ara vermeden tüketicilerin faturalarla ilgili taleplerini karşılık vermelidir. Faturaların devlet tarafından ödenmesi sürecinde dağıtım şirketleri sürece dahil edilmelidir. Sayaç okuma ücretine kadar tüketiciden alan dağıtım şirketleri bu süreçte ellerini taşın altına koymalıdır. Faturaların 1/4'ünü vergiler oluşturmaktadır. Devlet ve dağıtım şirketleri, iletişim operatörleri birlikte koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomik olarak zayıf düşen tüketicilerin fatura ödemelerini karşılamaları 83 milyon tüketici adına talebimizdir.''


Hibya Haber Ajansı