Sessizliğin sesi

sessizligin-sesi-31052012

Sessizliğin sesi

SEAT’ın İspanya Martorell’deki Teknik Merkezi’nde bulunan yankısız oda, motordan sileceğe bir otomobilde ses kaynağı olan binden fazla noktanın, en az ses çıkarmasını sağlamak için kullanılıyor.

NASA, Şili'de bulunan ve yüzeyi Mars'ın yüzeyine benzerlik gösteren Atacama Çölü'nde testler yürütür. Arjantin, Ushuaia'da duyabileceğiniz tek ses, penguenlerin kanat çırpışı ve kırılan buzullardır. Bunlar, gezegenin en sessiz köşeleri olabilirdi. Ama değiller. Dünyanın en sessiz yerleri, yankısız odalardır. Bu terim, neredeyse tam bir sessizliğe yakın akustik koşulların üretildiği tesisler için kullanılıyor.

SEAT'ın Martorell'deki Teknik Merkezinde bu odalardan biri buluyor. Bu oda, bir arabanın ürettiği ses ve gürültüleri tam bir hassasiyetle ve hiçbir dış müdahale olmaksızın ölçmek için "Kutu içinde kutu" olarak adlandırılan bir sistemle tasarlandı. İsminden de anlaşılacağı üzere birkaç kat çelik ve katı tabakadan oluşuyor ve bu sayede dış dünyadan izole ediliyor. İçerisinde, yankı ve ses yansımalarını önlemek amacıyla ses dalgalarının %95'ini soğuran bir kaplama malzemesi bulunuyor. İnsanlar, bu sessizlik tapınaklarının bazılarında damarlarında dolaşan kanı ya da ciğerlerine dolan havayı duyabiliyor.

Bir araba, binden fazla ses

Motor, dönen tekerler, kapının kapatılışı, havalandırma sistemi ve geriye yatırılan koltuk… Bir arabanın çıkardığı sesler sıralamakla bitmez. İşte, bunların hepsi bu odada analiz ediliyor. Motor ve egzoz sistemi arabaya ses veren unsurlar olduğundan mühendis ve teknisyenler bunlara çok dikkat eder. Arabanın çıkardığı birçok ses bizi bilgilendirir. Örneğin, yön değiştirme sinyallerinin sesi, sinyallerin aktif olduğunu bakmadan anlamamızı sağlar. Ancak motor ve egzoz sesleri, bize yalnızca vitesleri ne zaman değiştirmemiz gerektiğini veya hızımızı bildirmez. Bunlar, bir modelin karakteri hakkında da fikir verir.

SEAT Akustik Departmanı Yöneticisi Ignacio Zabala bunu şöyle dile getiriyor: "Bir spor araba motorunun nasıl ses çıkardığını hepimiz biliriz. Tam da bu nedenle, motorun istediğimiz şekilde ses çıkarıp çıkarmadığını yankısız odada inceliyoruz. Havalandırma sistemi çok fazla ses çıkarıyorsa dış dünyadan tamamen soyutlanmış bir arabaya sahip olmanın anlamı yoktur. Bu nedenle, gürültüyü azaltıp bazı sesleri ortaya çıkararak iki unsur arasında uyumlu bir dengenin oluşturulması gerekir."

Akustik, konforu doğrudan etkilediği ve araç kalite algısının belirleyici faktörlerinden biri olduğu için esas hedefin araçtaki yolcuların mümkün olduğunca rahat hissetmeleri olduğunu belirten Zabala, yapılan testlerin farklı iklim koşullarında da tekrar yinelendiğini söylüyor; "Ön cam sileceği, dışarıda hava çok sıcak olduğunda ve sıcaklık sıfırın altında olduğunda aynı sesi çıkarmaz. Aynı durum, henüz yeni çalıştırılan motorla bir süredir çalıştırılan motor ve farklı yüzeylere temas eden tekerler için de geçerlidir.”

Hibya Haber Ajansı