BİST100 endeksi

bist100-endeksi-02062009

BİST100 endeksi

Küresel piyasalardaki iyimserliğe paralel olarak BİST100 endeksi haftaya yükselişle başlamasının ardından banka ve sanayi sektörü hisselerine gelen alımlarla endeks 107.000 puanında üzerine çıkmayı başarmış durumda. BİST100 endeksinde 106.000 puanın üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 110.000 direncinin gündeme gelebileceğini söyleyebiliriz.

Diğer taraftan bu hafta yurt içinde, Çarşamba günü açıklanacak enflasyon, yurt dışında ise Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü yayımlanacak ABD'nin İstihdam Raporu başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilirken dün TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Raporda, enflasyondaki düşüş için para politikasında temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Merkez Bankası geçen ay politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan indirerek %8,75'ten, %8,25 seviyesine düşürmüştü.

2020 yılı ilk çeyreğine ilişkin açıklanan büyüme verileri ekonomilerdeki keskin daralmayı teyit ederken, Nisan PMI göstergeleri ve elektrik tüketimi gibi veriler daralmanın ikinci çeyrekte daha da derinleştiğine işaret etmektedir. ABD dışındaki gelişmiş ülkelerde salgının istihdam üzerindeki etkisi Mart ayı itibarıyla sınırlı kaldı. Bu ülkelerde istihdam beklentilerindeki bozulma, ekonomilerdeki yavaşlamanın işsizliği artırıcı etkisinin önümüzdeki dönemde daha derinden hissedilebileceğine işaret etmekte.

Yurtdışına baktığımızda ise Çin’den gelen büyüme sinyalleri ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Hong Kong üzerindeki kontrolü artıran Pekin’e karşı tavrı karşısında piyasalarda temkinli duruş sergilenirken ABD’nin Çin’e karşı olası yaptırım haberleri yakından takip edilmekte. Diğer taraftan ABD'nin bazı kentlerindeki protesto gösterilerimin virüsün tekrar yayılacağına ve buna bağlı olarak ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayacağına ilişkin endişelerle birlikte dolarda geri çekilmenin devam edeceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL tarafında ise swap beklentileri ile gerileyen kur, bu konuda ilerleme sağlanamaması ve küresel risk iştahındaki azalma ile haftaya 6,80 seviyesinin üzerinde başlayarak 6,81 seviyesinde dengelenmiş görünüyor.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı