Uluslararası Piyasalar

uluslararasi-piyasalar-12091908

Uluslararası Piyasalar

ABD hazine kıymet getirileri dün güvenli limanlarda yaşanan satışlar ve yeni tahvil ihraçları sonrası dolaşımdaki kıymet miktarının artması ile genişlerken bugün daha sakin bir seyir izledi, on yıl vadeli kıymet bugünkü seansı yaklaşık dört baz puan içinde geçirdi. Trump’un daha önce olduğu gibi Fed’den yine faiz indirimi yapmasını istemesi önemli bir hareket yaratmazken, on yıl vadede yapılan yeni ihraç getirileri oldukça hafif etkiledi, on yıl vadeli kıymet düne göre iki baz puan artarak 1,74%’ye genişlerken kısa tarafta getiriler değişim göstermedi.
Türk hazine eurotahvilleri yarın Merkez Bankası’nın faiz kararına dair beklentilerle fiyatlanırken güne dün olduğu gibi satıcılı başladıktan sonra yatay seyir izledi, on yıl vadeli hazine kıymeti düne göre sekiz baz puan artışla 7,16% getiri seviyesinde açılış yaptıktan sonra seansı bu seviyelerde , uzun tarafta da benzer yükseliş olurken, gelen alım talepleri sonrası kapanış düne göre dört baz puan yükseliş oldu, beş yıllık ülke CDS primi kapanışı 400 seviyesinin altında gerçekleştirdi.
Şirket kıymetlerinde uzun vade sermaye benzeri kıymetler yine düşük likidite ile işlem görmeyi sürdürürken İş Bankası 2028 vadeli kıymetin getirisi düne göre 15 baz puan genişledi, dolaşımda olan TSKB 2027 vadeli kıymet miktarı düşük kalmaya devam ederek yüksek seviyelerden offer edilmeyi sürdürdü.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

11 Eylül Çarşamba günü ABD piyasalarında güçlü seyir devam etti. Çin’in bazı Amerikan mallarını gümrük vergisi uygulamasından muaf tutması ticaret gerginliğini azaltarak piyasaya moral verdi. Trump’ın FED’in faizleri sıfıra veya daha aşağı çekmesi gerektiğine dair açıklaması dikkat çekti. İran’a uygulanan yaptırımların azaltılabileceğine dair açıklama ise petrol fiyatlarına sert satış getirdi ve sektör hisselerini aşağı çekti. Dow Jones 227 puan primle 27137 seviyesinden, S&P 500 endeksi 21 puan değer kazancıyla 3000 puandan ve Nasdaq 85 puan yükselişle 8169 seviyesinden kapanış yaptı. Endeksler bugünkü yükselişle birlikte son 1,5 ayın zirvesinde kapanış yapmış oldu.

Dow Jones endeksinde endüstri %2, ham madde ve sağlık %1 civarı primlerle öne çıktı. Enerji sektörü, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle %0,4 değer kaybederek günü ekside kapatan tek sektör oldu. Boeing %3,6, dün yeni iPhone tanıtımını yapan Apple %3,2, Walgreens ve Caterpillar %2 yükselişle en çok kazandıran hisseler oldu. IBM %1, Visa %0,8, Chevron ve 3M %0,5 değer kayıplarıyla en çok gerileyen hisseler olarak izlendi. S&P 500 endeksinde sağlık, bilgi teknolojileri, alt yapı, ham madde, endüstri ve telekomünikasyon sektörleri %1’e yakın primlerle endeksi yukarı taşıdı. Enerji ve emlak sektörleri zayıf kaldı.

Avrupa piyasaları yarınki merkez bankası kararı öncesi pozitif bölgede seyretti. Ana endeksler DAX ve FTSE 100 primli açılış sonrası yatay seyirle son 1,5 ayın zirvesinde kapanış yaptı. CAC 40 ise tarihi zirvesine çok yakın seviyede günü sonlandırdı. İspanya IBEX 35 endeksi %0,20 değer kaybıyla dikkat çekti. DAX endeksinde ham madde sektörü %1,5, endüstri ve bilgi teknolojileri %1 civarı primlerle öne çıktı. Alt yapı, temel tüketim ve emlak sektörleri ise zayıf kaldı. Infineon Technologies, Linde, Deutsche Lufthansa ve Wirecard en çok kazandıran hisseler olarak izlendi. Henkel, Continental ve Thyssenkrupp %0,5 civarı değer kayıplarıyla en çok gerileyen hisseler oldu. FTSE 100 endeksinde ise emlak %2,3, takdirsel tüketim, bilgi teknolojileri ve finans %1,6 primle endeksi yukarı taşıyan sektörler oldu. Enerji sektörü %0,6 değer kaybıyla günü ekside kapatan tek sektör oldu. Hong Kong Exchange’in London Stock Exchange için satın alma teklifi verdiği haberiyle London Stock Exchange’in hisseleri %6’ya yakın yükselişle günü sonlandırdı.

Yarın ABD veri takviminde Ağustos ayı enflasyon ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Avrupa’da ise Almanya enflasyon verisi, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ECB faiz kararı öne çıkıyor.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde EUR/USD güne 1.1045 seviyesinde başladı, piyasanın yapılacak faiz indirim oranı ve tahvil alım büyüklüğüne dair beklentileri son dönemde fiyatlamayı etkilerken, toplantı öncesi pozisyon azaltan yatırımcılar Euro’da satışa neden olarak paritenin akşam saatlerinde 1.10 seviyesinin altına gerilemesinde etkili oldu, hafif tepki alışları sonrası tekrar 1.10’a tırmanan parite günü 1.1010 seviyesinde noktaladı.
Spot altın dün güvenli liman olarak algılanan kıymetlerde yaşanan satışlar sonucu $1,487’ye çekilirken bugünkü seansı yukarı ataklarla geçirdi, Asya seansında $1,490 seviyesine yükselen altın daha sonra yön konusunda biraz kararsız bir seyir izlese de Trump’un, Fed’in faizleri sıfıra, hatta eksiye çekerek ekonomiye destek olması gerektiğini vurgulaması ile alım gördü, seansın kalan bölümünde alımların hakim olduğu altın günü $1,498 ile zirve seviyelerde noktaladı.
Güne $58 seviyesinin hemen altında başlayan Ekim vade WTI petrol Avrupa açılışına kadar yatay sayılabilecek bir seyir izledi, Trump’un İran’a uygulanan ambargoları hafifletebileceğine dair açıklaması petrol fiyatlarında sert satışa etki ederken, açıklanan petrol stok rakamının beklentiden fazla düşüş göstermesi de aşağı hareketi engelleyemedi, $55.60 seviyesine kadar gerileyen petrol günü en düşük seviyede noktalarken son iki seansı da kayıplarla kapatmış oldu.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.