Boğaziçi Üniversitesi’nin Uzaya Taşınan Projesi UzMAn Adana TEKNOFEST’te
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) bu yıl 2-6 Ekim’de Adana’da düzenleniyor. Alper Gezeravcı tarafından uzay deneyleri gerçekleştirilen UzMAn projesinin uzaya taşınan test ünitesinin birebir kopyasının da yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi standında pek çok proje her yaştan bilimseverle buluşuyor.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) bu yıl 2-6 Ekim’de Adana’da düzenleniyor. Alper Gezeravcı tarafından uzay deneyleri gerçekleştirilen UzMAn projesinin uzaya taşınan test ünitesinin birebir kopyasının da yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi standında pek çok proje her yaştan bilimseverle buluşuyor.
İlki 2018’de düzenlenen ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST’in paydaşı olan Boğaziçi Üniversitesi, Adana Havalimanı’nda yapılacak etkinlikte her yaştan bilimseveri standına bekliyor. Alanında uzman ve bilim insanlarının yenilikçi projeler hakkında katılımcıları bilgilendireceği stantta her yaştan ziyaretçiler özel deneyleri tercüme etme imkânı da buluyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin TEKNOFEST Adana’da sunduğu proje ve deneyler şöyle:
Boğaziçi’nin uzaya taşınan projesi UzMAn
Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Kampüsü’nde yer alan Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisinde Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu ve ekibinin “UzMAn Projesi” kapsamında özel mikroalgler geliştiriliyor. Türkiye Milli Uzay Programı çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi yürütücülüğünde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) ortaklığında geliştirilen projede üç tür mikroalg, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) taşınarak, geleceğin uzay misyonlarına yönelik birçok teste tabi tutulmuştu.
Deneyler Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Columbus modülündeki sisteme bağlanıp gerçekleştirildi. Yosunları biraz daha zorlamak ve daha önce yapılmamış bir çalışmayı ortaya koyabilmek için proje paydaşlarından TÜBİTAK MAM araştırmacılarının geliştirdiği karbondioksit zenginleştirme ünitesini de deneye eklendi. Böylelikle UzMAn Türkiye’nin uzayda gerçekleşen ilk 13 deneyinden biri olurken, dünyada da bu alanda dikkat çeken birçok bulguyu ortaya çıkardı.
TEKNOFEST Adana’da uzaya taşınan test ünitesinin birebir kopyası proje stadında sergileniyor. Bununla birlikte katılımcılar projede çalışan bilim insanlarından deneyler hakkında bilgi alabiliyor.
Geleceğin batarya teknolojilerine yakından bakma imkanı
Kimya Bölümü Gelecek Nesil Batarya Araştırma Laboratuvarı ziyaretçilere düğme pil montajı eğitimi verecek. Bu sayede katılımcılar günlük hayatta sıklıkla kullandıkları CR 2032 düğme pillerinin, anot, katot, elektrolit gibi alt bileşenlerini tanıma imkânı bularak bataryaların çalışma prensipleriyle ilgili bilgi sahibi olabiliyor. Bu sürecin sonunda CR 2032 pilleri ile çalışan LED ışıklı mumlar katılımcılara hediye ediliyor.
Çileğin DNA’sını ayırabilecek
Boğaziçi Üniversitesi standında yer alacak Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Laboratuvar alanında, çilek hücrelerinin DNA’sını ayırma, Benedict ayıracı kullanarak ve renk değişimini gözlemleyerek balda çeşitli şekerlerin varlığını test etme ile farklı doku hücrelerini mikroskopta inceleme fırsatı sunuluyor. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü laboratuvarında katılımcılar interaktif olarak deney çalışmalarına katılabilecekken, DNA izolasyonu da yapabiliyor.
Kandilli Rasathanesi de deprem araştırma ve deneyleriyle Teknofest’te
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) TEKNOFEST’te yerini aldı.
KRDAE bünyesinde faaliyetlerini yürüten Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), ziyaretçilere gerçek zamanlı gelişmiş deprem ve tsunami izleme faaliyetlerini gösterirken, Türkiye’nin depremselliğiyle ilgili güncel verileri de paylaşıyor.
Enstitünün geliştirdiği otonom araç sistemleri ziyaretçilere tanıtılıyor
Veri Bilimleri ve Yapay Zekâ Enstitüsü’nden bilim insanları da TEKNOFEST Adana’da ziyaretçilerle buluşuyor. Katılımcılar enstitünün geliştirdiği Ölçekli Formula 1 Araç Platformunda Otonom Sürüş Sistemi’ni tecrübe etme fırsatı da buluyor.
Bu projede otonom sürüş teknolojileri küçük ölçekli bir platformda geliştirilerek gerçek dünyada test ediliyor. Lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan bir teknoloji olan LİDAR, derinlik ve GPS sensörleri sayesinde çevresini algılayarak anlık kararlar verebilen bir araç geliştiriliyor.
Hibya Haber Ajansı