Trump'ın kilit küresel endüstriler için anlamı ne olacak
Washington, 7 Kasım (Hibya) - The Guardian'da bugün yayınlanan bir inceleme yazısında Trump'ın ikinci kez ABD başkanlığına seçilmesinin ertesinde küresel kilit endüstriler için ne anlama geldiği irdeleniyor. Yazıda geri dönen ABD başkanın, korumacı ticaret önlemleri, gevşetilmiş düzenlemeler ve tüketiciler için daha ucuz enerji vaat ettiğinin altı çiziliyor.
Trump'ın zaferinin hemen ardından borsalar, dolar ve bitcoin, toparlanırken, savunma şirketlerinin, hapishane operatörlerinin ve Elon Musk'ın Tesla'sının hisseleri keskin bir şekilde yükseldi. Bu arada, yenilenebilir enerji şirketlerinin ve Alman otomobil üreticilerinin hisseleri düştü.
Küresel üreticiler ise Trump'ın hedefinde. Trump'ın vaat ettiği tüm mal ithalatına yüzde 10, Çin ve Meksika'ya sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 100'e varan gümrük vergisi tehdidi kaçınılmaz olarak ABD'li alıcılara yansıyacak, fiyatları yükseltecek ve ithalat hacimlerini düşürecek.
Kredi derecelendirme kuruluşu Morningstar DBRS'ye göre, ilaç, otomotiv ve kimyasallar Avrupa'nın ABD'ye yaptığı ihracatın aslan payını temsil ettikleri için en çok etkilenen sektörler. BMW ve Mercedes-Benz dahil olmak üzere Avrupa otomobil üreticilerinin hisse senedi fiyatları Çarşamba günü sert bir şekilde düştü.
Pfizer, BioNTech ve GSK gibi dünyanın dört bir yanındaki aşı üreticileri, seçilen başkanın anti-aşı müttefiki Robert F Kennedy Jr. ile politikayı görüşeceğini belirtmesinin ardından Trump'ın atamalarını yakından izleyecek.
Uzun vadede, daha fazla uluslararası üretici ABD fabrikaları inşa ederek korumacı duvarın içine girmeye çalışabilir. Volkswagen'in Audi ve Porsche yan kuruluşları, Amerikan fabrikaları olmadığı için özellikle savunmasız olabilir.
Trump geçen ay bir mitingde "Alman otomobil şirketlerinin Amerikan otomobil şirketleri olmasını istiyorum. Fabrikalarını burada kurmalarını istiyorum." demişti.
Teknoloji, ABD ekonomisi için önemli bir sektördür ve Trump kripto para sektörüne desteğini çoktan gösterdi.
Nashville'deki yıllık Bitcoin Konferansı'nda "ABD'nin gezegenin kripto başkenti olmasını sağlayacağına" dair söz verdiği bir açılış konuşması yapacak kadar ileri gitti. ABD mali düzenleyicisi Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun kripto şüphecisi başkanı Gary Gensler'i görevden alacağına dair söz verdi.
Trump ayrıca, milyarlarca dolarlık yatırım patlamasının odak noktası olan yapay zekanın denetiminin gevşetileceğini belirtti. Ayrıca, Federal Ticaret Komisyonu başkanı ve büyük teknoloji şirketlerine karşı sert bir yaklaşımın savunucusu olan Lina Khan'ın değiştirileceğine dair yaygın bir beklenti var.
Ancak her zaman değişken olan Trump, önemli oyunculara karşı düşmanca tavırlar da dile getirdi; örneğin Google'ın gücü hakkında "bir şeyler yapacağını" söyledi ve Meta'nın Mark Zuckerberg'ini hapisle tehdit etti. Daha önce Trump'ın hedefi olan TikTok, Trump'ın ilk başkanlığı sırasında yasaklamaya çalıştığı bir uygulamayı "kurtaracağına" söz vermesiyle zorunlu bir satıştan kurtarılabilir.
Elon Musk kesinlikle Trump'ın lehine olacaktır. Trump'a göre Tesla CEO'su SpaceX, Neuralink ve xAI'nin yanı sıra X'in sahibi Musk bir "yıldız".
Trump, Amerikalılara "Dünya'nın herhangi bir yerindeki herhangi bir sanayi ülkesinin en düşük enerji maliyetini" verme vaadiyle iktidara geldi.
Planı, bürokrasiyi kaldırarak ve federal araziyi yeni fracking projeleri için açarak ABD'den mümkün olduğunca fazla petrol ve gaz çıkarmayı içeriyor. Analistlere göre, etki çevrecilerin korktuğundan daha marjinal olacak gibi görünüyor. Ancak Joe Biden'ın gelişen yeşil ekonomisini dizginleme planı, büyük Avrupa yenilenebilir enerji geliştiricilerinin piyasa değerinden milyarlarca doları sildi.
Trump'ın seçim zaferi, hisseleri Kopenhag Borsası'nda yüzde 11 düştükten sonra Danimarka'nın rüzgar enerjisi devi Orsted'den 17 milyar Euro eksiltti.
Danimarkalı bir rüzgar türbini geliştiricisi olan Vestas, piyasa değerinin yüzde 10'unu kaybetti ve şu anda 137 milyar avro değerinde. İspanya'nın önde gelen yenilenebilir enerji geliştiricisi ve Scottish Power'ın sahibi olan Iberdrola'nın hisseleri yüzde 4 düşerek hisselerinden 3,4 milyar avrodan fazla kaybetti.
Uzmanlar, Trump'ın sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri ve temiz enerji şirketlerine yaklaşık 433 milyar dolar hibe, kredi ve vergi teşviki enjekte edecek ve iktidara gelmesine yardımcı olan birçok Cumhuriyetçi eyalete fayda sağlayacak olan Biden'ın Enflasyon Azaltma Yasası'nı yürürlükten kaldırmasının mümkün olduğunu ancak olası olmadığını düşünüyor.
Ticari havacılık şirketleri de tarifelere yakalanabilir. Dünyanın en büyük uçak üreticisi Airbus, 2020'de uygulanan tarifelerde olduğu gibi, bunları havayolu müşterilerine yansıtacağını zaten söyledi.
Vertical Research Partners'ta analist olan Robert Stallard, ABD uçak üreticisi Boeing'in de misilleme tarifelerinin bedelini ödemesi durumunda savunmasız olacağını söyledi. "Ne olursa olsun, yeni uçaklara uygulanan tarifelerin uçak bileti fiyatlarının artması anlamına gelmesi çok muhtemel" dedi.
Silah üreticilerinin geleceği Trump'ın dış politika pozisyonlarına bağlı olacak. İzoleci bir Beyaz Saray ile AB, savunma harcamalarını artırması gerektiğini düşünebilir. Bu, sonunda İngiltere'nin BAE Systems ve Almanya'nın Rheinmetall gibi Avrupa silah üreticilerine fayda sağlayabilir.
Lockheed Martin, RTX ve Northrup Grumman gibi büyük ABD savunma şirketleri için Trump'ın ABD kitiyle orduyu "güçlendirme ve modernize etme" sözü, siparişlerin artması anlamına gelebilir. Öte yandan, "savaşları durdurma" sözü, eğer yerine getirirse, gelecekte daha küçük bir ordu anlamına gelebilir.
Trump'ın zaferinin hemen sonrasında, ticaret politikalarının gıda ve tarım sektörü için ne anlama gelebileceğine dair bir fikir verdi: Chicago'nun soya fasulyesi vadeli işlemleri neredeyse %2 düştü, buğday ve mısır fiyatları da büyük ölçüde Çin ile yeni bir ticaret savaşı korkusu nedeniyle düştü.
Son Trump yönetimi sırasında, Çin pazarına dayanan ABD'deki soya fasulyesi çiftçileri, talebi azaltan misilleme tarifeleriyle vuruldu ve arzın Brezilya ve Arjantin'e kaydığını gördü.
AB'nin gıda ve şarap sektörü de zorluklarla karşılaşabilir. 2019'da, AB'nin havacılık devi Airbus'a sübvansiyon ödemesi konusundaki bir anlaşmazlığın ardından Avrupa peynir ve şarabına misilleme tarifeleri uygulandı.
Yurt içinde, Trump büyük gıda şirketlerinin fiyat sömürmesini yasaklayan mevzuatı durdurmayı planlıyor ve bu da ekonomik politikalarının fiyatları düşüreceğini gösteriyor.
Küresel nakliye sektörü, Trump dönemindeki yeni ticaret savaşlarının konteyner fiyatlarında yeni bir artışa yol açabileceğinden endişe ediyor. Okyanus yük istihbarat platformu Xeneta, nakliye konteyneri oranlarının son Trump yönetimi sırasında yüzde 70 oranında arttığı konusunda uyardı.
Kızıldeniz krizi, tüccarların bazı durumlarda geçen yıla kıyasla dört kat artışla büyük fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalmasına neden oldu.
Hibya Haber Ajansı